Extra's

Locatie Lyceumstraat
Lyceumstraat 36
7572 CR Oldenzaal
T 0541-512066
KVK 41027871
BTW NL002930547B01

 

Dat de Carmelreünie voor en door oud-leerlingen is, laten de verschillende initiatieven van reünisten zien. Op deze pagina vind je daarover meer informatie:

           -  Het oude schoolkoor komt bij elkaar, o.l.v. Geert Christenhusz
           -  Publicatie boek over de roerige jaren van het Carmel

 

Oude schoolkoor komt bij elkaar - repetitie op 15 september

"Fijn elkaar weer eens te kunnen ontmoeten op de plek waar we definitief ‘grote jongens en meisjes’ werden. Voor velen al heel lang geleden, voor anderen nog niet zo lang. Zo weet ik ook niet of iedereen zich nog het bestaan van een schoolkoor en –orkest herinnert; Pater Kemps leidde het koor en ik het orkest. Om dit fenomeen nieuw leven in te blazen, heb ik bijgaand lied geschreven."

Geert Christenhusz

Geert Christenhusz nodigt alle oudleerlingen uit die vóór 1980 het TCL verlieten om deel te nemen aan de uitvoering van het lied tijdens de reünie op 21 september. Het lied heeft hij in maar liefst 4 stemmen geschreven; sopraan, alt, tenor, bas.

De bladmuziek en de tekst kunnen hieronder gedownload worden en ook een audio- voorbeeld is op die manier te verkrijgen. Zo kun je thuis alvast oefenen. Geert nodigt iedereen uit om zich op te geven voor een gezamenlijke repetitie op zondag 15 september 2013 van 14.00-16.30 uur in Hotel ter Stege aan de Groote Markt in Oldenzaal. Vergeet bij de aanmelding niet te vermelden of je sopraan, alt, tenor of bas bent.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: geertmusic@yahoo.de. Hier kun je ook terecht voor vragen.

Bladmuziek 1 / bladmuziek 2 / bladmuziek 3
Audiovoorbeeld

 

 

 

Publicatie boek over roerige jaren van het Carmel

 

Boek ‘Tumult op een brave school’

Herinneringen aan roerige periode

Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van het Carmel Lyceum verschijnt in september dit jaar bij boekwinkel/uitgeverij Heinink een boek over een roerige periode op deze ooit door paters in pij gedomineerde school. Onder de titel ‘Tumult op een brave school’ beschrijft oud-leerling Ben Siemerink (bijgestaan door onder anderen Felix Nijland en Alphons Weierink) hoe de studentenrevolte, die in mei 1968 in Parijs begon en vervolgens heel Europa overspoelt, een paar jaar later aan de Lyceumstraat in Oldenzaal na ijlt.
De revolte op het Carmel Lyceum is kort, maar hevig en zorgt vooral in het jaar 1970 voor grote beroering. In dat jaar, namelijk, treedt de door een groep jonge, vernieuwingsgezinde docenten gedomineerde lerarenraad en bloc af. Na negen maanden vergeefs geprobeerd te hebben in het conservatieve katholieke bolwerk de geesten rijp te maken voor meer inspraak, medezeggenschap en onderwijsvernieuwingen, gooit het druistige gezelschap met een hoog D’66-gehalte gefrustreerd de handdoek in de ring.

Tegenstellingen
Met het aftreden van de lerarenraad, die breed wordt uitgemeten in de kolommen van de beide lokale kranten, komen met een harde knal alle onderhuids smeulende tegenstellingen tussen progressieve en conservatieve krachten onder leerkrachten, ouders en leerkrachten, aan de oppervlakte. De wanhoopsactie is echter ook de katalysator voor een onvermijdelijk veranderingsproces, waarvoor de laatste pater-rector – Benneker – met zijn vrijwillig terugtreden mede de weg vrij maakt. De conservatieve krachten geven zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen. Dat blijkt wel uit een clash met een sterk politiek tintje, wanneer een leraar van het Carmel D’66-voorman Hans van Mierlo uitnodigt om als gastdocent een les in staatsinrichting te verzorgen.

Kleurrijk beeld
Het verhaal van deze ‘revolte’ op het Carmel Lyceum wordt in het boek ‘Tumult op een brave school’  gelardeerd met opgetekende herinneringen van onder anderen secretaresse Annemarie Hoog Antink, Miep Drost (van het café op de hoek) en Herbert Damhuis, drie generaties De Vries, docent Ben Elferink, oud-rector Will van Dorst en een aantal oud-leerlingen. Dat levert met elkaar een kleurrijk beeld (overigens voornamelijk in zwart-wit foto’s) op van een bewogen schoolperiode met jongens met lange haren, meisjes met korte rokjes en hotpants, van afbrokkelend gezag, vermeende censuur in het schoolblad TWEC, ludieke (bezettings)acties en wat al niet meer. Maar bovenal is het een blijvende herinnering aan een voor veel betrokkenen vormende episode in hun (school)leven. Een roerige episode, waarop iedereen met een glimlach terugkijkt.

 

Teken nu al in op het boek!

‘Tumult op een brave school’

Het boek ‘Tumult op een brave school’ zal tijdens de reünie op zaterdag 21 september officieel worden gepresenteerd. Daarna is het voor € 17,50 verkrijgbaar bij Boekwinkel Heinink in Oldenzaal, Denekamp en Tubbergen. Voor wie nu al intekent op het boek, is het tijdens de reünie op 21 september voor € 14.95 beschikbaar.

Mail naar info@boekwinkelheinink.nl voor intekenlijst.